ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Για τους μαθητές των τμημάτων φωνητικής το μάθημα μουσικής τεχνολογίας είναι (1) φορά τον μήνα και παρέχεται εντελώς δωρεάν .

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ

Στα μαθήματα μουσικής τεχνολογίας οι μαθητές μας μαθαίνουν, τα εργαλεία που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία για να υλοποιήσουν τις μουσικές τους ιδέες. Η Μουσική Τεχνολογία έρχεται να καλύψει τις μουσικές και τεχνολογικές ανάγκες του μαθητή, ενός μαθητή που είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία και που την χρησιμοποιεί καθημερινά. Έρευνες υποστηρίζουν ότι η Μουσική Τεχνολογία στην εκπαίδευση έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον μαθητή, εκτός από το γεγονός ότι είναι ελκυστική.

Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα για το μαθητή αλλά και για τον καθηγητή είναι ότι η Μουσική Τεχνολογία μπορεί να καλλιεργήσει τη δημιουργικότητα στο μάθημα. Η δημιουργικότητα εμπεριέχει δράση και πράξη.

Η δημιουργική μάθηση καταπιάνεται με την πρακτική διαδικασία, η οποία μπορεί μέσα από τον πειραματισμό αλλά και την χρήση καινοτόμων ιδεών να κερδίσει τους μαθητές, έτσι ώστε οι ίδιοι να φτάσουν στη γνώση.

Με τη χρήση της τεχνολογίας οι μαθητές μέσα από τον «ζωντανό/live» πειραματισμό μπορούν να επεξεργαστούν, να ακούσουν, να αλλάξουν ήχους και να συνθέσουν τη δική τους μουσική.

Με τη χρήση της τεχνολογίας, ο μαθητής είναι φυσικό να αναπτύσσει τις μουσικές του δεξιότητες, αφού στην ουσία πρέπει να πάρει μουσικές αποφάσεις για τον ήχο και το συνολικό αποτέλεσμα της σύνθεσής του, ακόμα και με τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή ή ηλεκτρονικού οργάνου. Λαμβάνει αποφάσεις για τις ιδιότητες του ήχου, την χωροθέτηση του, την μετατροπή και την εξέλιξη του μέσα στο χρόνο. Γίνεται αισθητά συνθέτης ενός μουσικού έργου, το οποίο μπορεί, σχετικά γρήγορα, να παράγει μέσα από την μουσική τεχνολογία.

Νάσια Θεράποντος ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΟΚ

Καθηγητής : Βασίλης Μελαχροινός